További kiadványok

Szerkesztő: Gönczi Ambrus, Winkelmayer Zoltán
Kiadta: Budapest, Ferencváros Önkormányzata, 2017
Forma, terjedelem: A4-es formátum, kötött, 156 oldal

2003-ban jelent meg ferencvárosi vonatkozású metszeteket bemutató kiadványunk két részben. Az elsőben a kezdetektől 1873-ig, míg a másodikban az 1874-től nagyjából a XX. század első évtizedéig tartó időszakban megjelent, sokszorosító grafikai eljárással készült IX. kerületi témájú alkotásokat gyűjtöttük össze. 2017-ben a kiadó ismét megjelentette az anyagot, ezúttal egy önálló könyv formájában.

220 év - 220 kép

Pillanatfelvételek Ferencváros múltjából

Szerkesztő: Gönczi Ambrus, Winkelmayer Zoltán
Kiadta: Budapest, Ferencváros Önkormányzata, 2012
Forma, terjedelem: A4-es formátum, kötött, 131 oldal

A Tisztelt Olvasó egy fényképalbumot tart a kezében, mely a 2012-ben 220. születésnapját ünneplő városrészt 220 fotó segítségével próbálja bemutatni. Az elmúlt évszázadok, az elmúlt évtizedek során számtalan fontos esemény színhelye volt Ferencváros, az itt lakók nagy változásoknak lehettek tanúi. A könyv igyekszik kiragadni ezek közül azokat, melyekről jelentőségük miatt mindenképpen érdemes megemlékezni. Azonban nemcsak nagy horderejű történelmi vagy társadalmi események fotólenyomatai kerültek az oldalakra, a szerkesztők a mindennapok jellemző és maradandó hangulatait is megpróbálták felvillantani. A válogatásnál mind a földrajzi, mind pedig az időrendi szempontokat figyelembe véve kívántak teljes képet nyújtani kerületünk múltjáról.

Ferencváros hazatalál

Szerkesztő: Götz Eszter
Kiadta: Budapest, Ráday Könyvesház, 2007
Forma, terjedelem: A4-es formátum, kötött, 154 oldal

A cím egy hosszú, fordulatokkal terhes történet megnyugtató végét sejteti. A kötetben közölt tanulmányok a Középső-Ferencváros egyedülálló megújulását mutatják be, azt a több évtizedes folyamatot, amely a rendszerváltáson átívelve, az előző korszak korlátai átlépve, lehetőségeit, eredményeit megtartva mára egy modern európai ország fővárosának kimagasló, példaértékű rehabilitációja lett.

Festői Ferencváros

Szerkesztő: Gönczi Ambrus, Várnai Vera, Winkelmayer Zoltán
Kiadta: Ráday Könyvesház, 2006
Forma, terjedelem: A4-es formátum, kötött, 138 oldal

A XIX. század második felétől egyre erőteljesebben gyárnegyed képét mutató Ferencváros művészi ábrázolása számos grafikust, festőt késztetett alkotásra: a gyárkémények füstje, a hidak, középületek, lakóházak építése az amatőr rajzolót, vagy középszerű piktort ugyanúgy megihlette, mint a legkiemelkedőbb festőművészt. E kötetben több mint 150 alkotást sikerült összegyűjteni, de talán amennyire meglepő, hogy ilyen sok festmény és rajz készült ferencvárosi kapcsolódású témában, annyira bizonyos, hogy még ennél is több található, melyről tulajdonosán kívül esetleg senki sem tud.  Az első nagyobb fejezetben a legnépszerűbb témákhoz kapcsolódó képek kaptak helyet: a látképek, melyek főleg a Dunapartról mutatják a ferencvárosi oldalt.

A második nagyobb fejezetben nem a téma, hanem a kerület három egysége határozta meg a bemutatás sorrendjét: a Belső-, Középső, és Külső-Ferencvárosban található épületek ábrázolásai kerültek egymás mellé. A kötet záró fejezete egyetlen témát mutat be: a Budapest 1944-1945. évi ostroma okozta pusztítást, melynek nyomai még manapság, a XXI. század elején is megtalálhatók, ha a járókelő figyelmesen szemlélődik.

Ferencvárosi évszázadok

Szerkesztő: Xantus Zoltán
Kiadta: Budapest, Ráday Könyvesház, 1992
Forma, terjedelem: A4-es formátum, kötött, 132 oldal

Különös érzés áttekinteni egy városrész életének első 200 évét. Ilyenkor derül ki számunkra, mennyit is változott világunk e röpke néhány emberöltő alatt. Erre a nehéz feladatra vállalkozott Xantus Zoltán, a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény megalapozója, aki sok évtizedes kutatómunka és gyűjtés eredményét sűrítette ebbe, a kerület történetét időrendi sorrendben bemutató könyvbe. I. Ferenc királytól Albert Flóriánig, a "császárig", minden fontos személyről olvashat az érdeklődő.